Zondag 8 mei starten in het Italiaanse Gaeta 83 zeilers aan het WK in de olympische Finn-klasse, natuurlijk met Delta Lloyd-zeiler Pieter Jan. Voor PJ, die begin maart Europees kampioen werd, is dit WK het tweede van drie piekmomenten, naast het EK eerder dit jaar en de Olympische Spelen in augustus. Het WK, ook wel de Finn Gold Cup genoemd, duurt tot en met vrijdag 13 mei.

Sterk deelnemersveld
Dit WK kent een sterk deelnemersveld met maar liefst 83 deelnemers aan de start. Het niveau in de top van de Finn-klasse ligt heel dicht bij elkaar. Zeker in een olympisch jaar.  De vier grote evenementen kenden nu toe vier verschillende winnaars: Jorge Zarif (BRA) won de wereldbekerwedstrijd in Miami, Pieter-Jan Postma won het Europees kampioenschap in Barcelona, Josh Junior (NZL) won de Sofia Cup in Palma en Jake Lilley (AUS) won de wereldbeker in Hyères.

Doelstelling Postma
PJ is duidelijk over de doelstelling voor komende week: “Het zijn andere condities dan in Rio maar ik heb er zin in. In Rio moet je strategisch varen en hier moet je meer kijken wat je krijgt. We hebben drie piekpunten dit jaar: het EK, het WK en de Spelen en ik wil heel graag met een medaille terugkomen, dat zou grandioos zijn.”

Begin maart pakte PJ in Barcelona het goud op het Europees kampioenschap, zijn eerste grote prijs op een titeltoernooi. PJ over de periode daarna: “Sinds de EK ben ik eerst in Nederland geweest en daarna hebben we voorbereid in Palma. Ook hebben we daar het zeil nog een klein beetje verder ontwikkeld. Na de Palma Regatta zijn we afgereisd naar Gaeta, hier hebben we tweeënhalve week getraind. Dat was heel leuk en intens. We hebben samen getrained met Giles Scott en Ed Wright. We hadden een hele mooie trainingsgroep hier en dat ging vooral over het aanscherpen van een aantal technieken.”

Aanvullen van skills
Pieter Jan wordt gecoacht door Ben Koppelaar en kent een vaste trainingsgroep, met daarin twee van de drie andere winnaars dit seizoen. PJ “Josh Junior, de Nieuw-Zeelander, en ik zijn vaste trainingspartners. Daarnaast zijn er nog twee andere: Jorge Zarif en Ioannis Mitakis, een Braziliaan en een Griek, die twee zijn vooral lichtweerspecialisten. Josh Junior is een down-wind specialist en die skills vullen mooi mijn allroundheid aan. Dus dat is een mooie trainingsgroep.”

Pieter Jan vervolgt: “Naast Ben haal ik er een aantal specialisten bij. Rafael Trujillo voor de ontwikkeling van het zeil en Jon Cutler voor tactiek. Je moet de goede specialisten er steeds even bij betrekken. Daar kan je net een paar puntjes van leren en dan vult dat je skills weer aan.”

Hyères als rust- en leermoment
Bij de wereldbekerwedstrijden afgelopen week in het Zuid-Franse Hyères verscheen PJ niet aan de start. Maar hij was wel op het water te vinden. Pieter Jan: “Afgelopen week ben ik in Hyères geweest, nog even een rustmoment en zo met wat afstand naar de vloot kunnen kijken. Je zit er vaak zelf helemaal in en nu kon ik de vloot even van de buitenkant bekijken. Hoe beweegt dat, wat voor materiaal is iedereen mee bezig, welke technieken gebruikt iedereen. Het was toch wel heel mooi om met wat afstand de vloot te bekijken. Je ziet hoe mensen er zelf in staan. Iedereen is toch wel veel bezig vanuit zijn eigen cocon. De wereld is heel breed, maar iedereen is dan alleen bezig met zijn zeilding en daar kan je makkelijk in vast raken. Daarnaast is het heel mooi om al die verschillende technieken even rustig te observeren om daar toch nog een paar puntjes uit te kunnen halen. Maar wat ik zag bevestigt gewoon de weg hoe wij, hoe ik bezig ben.”

Niet langer in de trein
Pieter-Jan vervolgt over waarom het zo belangrijk en goed is om dit soort uitstapjes te maken en te constateren dat hij goed bezig is: “Tijdens de afgelopen twee Spelen van China en London had ik toch het gevoel dat ik een trein zat en nu zet je zelf de standaard neer. Nu bepaal ik zelf de standaard in plaats van dat ik in de trein zit.”

Finn Gold Cup
De Finn Gold Cup, zoals het WK ook wel genoemd wordt, wordt gevaren van zondag 8 t/m vrijdag 13 mei. Op het programma staan tien reguliere wedstrijden en een afsluitende medalrace.